اطلاع رسانی

با توجه به افزایش هزینه‌های تولید روزنامه در چند ماهِ اخیر، و تلاش ما در راستای ادامه انتشار روزنامه «مواجهه» به‌روال معمول و حفظِ کیفیت و تیراژ روزنامه، ناگزیر به حذفِ امکان بازدید رایگان سایت و به‌تبع آن فروشِ آنلاین مطالب از طریق سایت هستیم. بنابر وضعیتِ اقتصادی اخیر، خاصه گرانی و نبودِ کاغذ موردنیاز برای انتشار روزنامه، در صورتی‌ که متقاضیِ بازدید از سایت روزنامه هستید و جهتِ یاری به امر فرهنگی و امکان ادامه انتشار روزنامه در این مسیر نیز ما را همراهی کنید.

چانچه تا اکنون عضو سایت نیستید، بر روی گزینه ثبت نام کلیک کنید.

چنانچه قبلا ثبت نام کرده‌اید، بر روی گزینه ورود به سایت کلیک کنید.

آب لیموی دست ساز کام مردم را ترش کرد

پای لنگ نظارت ها

سعیده کاظمیان فرد – مواجهه اقتصادی Kazemianfard.s@gmail.com مدت هاست که دیگر از شنیدن اخبار آلودگی مواد غذایی یا تقلبی و غیراستاندارد بودن آن تعجب نمی کنیم و این فاجعه بزرگ، برایمان امری طبیعی شده است.وجود پالم در ماست و شیر برای چرب تر و جذاب تر به نظر رسیدن آنها، وجود مواد نگهدارنده غیر مجاز در شیرهای پاکتی برای ماندگاری بیشتر، وجود خمیر مرغ در سوسیس و کالباس، آب معدنی ای که مهر استاندارد دارد ولی آلوده است، تهیه پفک با خوراک دام و بسیاری از این موارد که همگی باعث از بین رفتن اعتماد عمومی به صنعت تغذیه می شود، اخباری هستند که هر از گاهی به گوش می رسند و مدتی بر سر زبان ها می افتند و دست آخر کسی نمی فهمد آیا مشکلشان حل شد یا فقط مشمول مرور زمان شد.اخیرا هم آبلیمو جز شگفتی سازهای دنیای تغذیه شده است.


در برخی موارد متقلبان اقدام به عرضه آبلیمو با آرم استاندارد  می کنند.آبلیموهایی که به هیچ عنوان قابلیت مصرف انسانی ندارد و حتی برای معدوم کردن آن با مشکل مواجه  می شویم. زیرا این آبلیموها آثار مخرب زیست محیطی داشته و حتی برای خاک مخرب است و به همین دلیل سازمان حفاظت محیط‌زیست برای معدوم کردن آن محدودیت‌های قانونی اعمال کرده است، اما این محصولات که خاک تحمل آن را ندارد به راحتی تولید و به مصرف انسانی می‌رسد.آبلیموی تقلبی را با مواد شیمیایی مانند اسیدسیتریک، رنگ و مواد دیگری تولید می کنند و با طعمی شبیه آبلیموی طبیعی در اختیار مردم قرار می دهند، در حالی که مردم انتظار دارند، آبلیموی طبیعی مصرف کنند و این یک نوع تقلب و کلاهبرداری است.


با معیارهای موجود نمی توان آبلیموی تقلبی را تشخیص داد

شاید بسیاری از مردم با مشاهده پروانه بهداشتی سازمان غذا و دارو و نشان ملی استاندارد ایران بر روی لیبل آبلیموهای موجود در بازار خود را برای خرید محصول قانع می کنند، اما باید در نظر داشت که متاسفانه این علائم نمی تواند کمک چندانی به تشخیص طبیعی بودن آبلیمو کند زیرا کارشناسان بر این باورند استاندارد آبلیمو دارای نقاط ضعف متعددی است به گونه ای که با معیارهای موجود نمی توان آبلیموی تقلبی را تشخیص داد، در نتیجه استاندارد موجود برای آبلیمو قابلیت اجرایی نداشته و نیازمند بازنگری یا حتی تجدید نظر است.این در حالی است که سازمان غذا و دارو، به عنوان یک نهاد نظارتی در حوزه غذا، بارها و به دفعات، ضوابط تولید آبلیمو را اعلام کرده و شرکت های غذایی نیز ملزم به رعایت این ضوابط هستند. اما، نکته ای که نمی بایست فراموش کرد، ضعف نظارتی در مکان های عرضه این نوع محصولات تقلبی است.سازمان غذا و دارو اعلام کرده که برای اطمینان از رسیدن محصول سالم به دست مصرف کننده، همه واحدهای تولید کننده آبلیمو نیز همانند سایر فرآورده ها موظف هستند بر اساس ضوابط سازمان غذا و دارو و تحت نظارت مسئول فنی و واحدهای تابعه معاونت های غذا و دارو اقدام کنند. یعنی، پس از کسب پروانه ساخت توسط تولیدکنندگان از سازمان غذا و دارو و اعلام تمام فرمولاسیون مواد، کارشناسان فنی سازمان و معاونت های غذا و دارو رصد می کنند که نام دقیق تمام مواد افزودنی و به کار رفته در فرآورده نهایی، روی برچسب محصولات، به طور دقیق درج شود.البته وظیفه نظارت بر محصولات غذایی قبل از عرضه به بازار، بر عهده مسئول فنی است که به عنوان نماینده سازمان غذا و دارو در کارخانجات غذایی شناخته می شود و اوست که مشخص می کند در خط تولید دقیقا چه مواد افزودنی و در چه حدی استفاده شود.در همین حال، سازمان غذا و دارو اعلام کرده که برای واحدهایی از تولید کنندگان آبلیمو پروانه ساخت تحت عنوان «آبلیموی طبیعی» صادر می شود که از ویژگی های آن برخوردار باشند در غیر این صورت با آنهایی که تخلف کرده باشند، برخورد قانونی به عمل می آید. عبارت صد در صد طبیعی برای آبلیموی خالص و غیر بازسازی شده به کار می رود و عنوان طبیعی برای محصولاتی که مواد افزودنی سنتتیک به آنها اضافه نشده باشد کاربرد دارد و معمولا قیمت محصولات 100 در صد طبیعی گران تر است. اما، یکی از معضلات امروز ارگان های نظارتی، تقلب در فرآورده‌های غذایی است که با پیشرفت علم و بهره مندی در تولید، چالشی نیز از سوی متقلبان برای این حوزه به وجود می آید که شناسایی این تقلب‌ها خیلی آسان نیست.از جمله وظایف سازمان غذا و دارو اتخاذ تدابیری است که به واسطه آن مردم از صحت و سلامت فرآورده‌های غذایی اطمینان حاصل کنند، به همین دلیل توصیه اساسی به مردم این است که حتما به نشان سازمان غذا و دارو و پروانه بهداشتی در بسته بندی فرآورده های غذایی توجه کنند.وحید مفید، مدیرکل نظارت بر فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، درباره آبلیموهای تقلبی، گفت: ما به هیچ وجه نمی توانیم آبلیموهای دست ساز را تایید کنیم، این آبلیموها در شرایط غیربهداشتی تهیه می شوند و در بسیاری از موارد پس از آبگیری، پاستوریزه نمی شوند.وی افزود: بررسی ها نشان داده است که این آبلیموها مملو از کپک و قارچ هستند و بسیاری از آبلیموهای سنتی موجود در بازار، تقلبی است به طوری که درصدی از ترکیب آنها فرآورده های «سنتتیک» است. با تمام این تفاسیر، مشکل اصلی در بازار آبلیموهای دست ساز و تقلبی، ضعف نظارت است که می بایست دستگاه های مربوطه پاسخگو باشند. در این بین، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حمایت از مصرف کنندگان، سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان غذا و دارو، از جمله دستگاه هایی هستند که وظیفه نظارت بر تولید محصولات غذایی را دارند.مجید حجتی، رئیس انجمن صنعت آبلیمو ایران، با عنوان این مطلب که بازرسی های انجمن به صورت مستمر از مکان های فروش و عرضه محصولات غیرمجاز صورت گرفته و نمونه برداری نیز شده است، گفت: گزارش بازرسی ها را به سازمان های نظارتی ارسال کرده ایم و امیدواریم با توجه به همکاری بسیار خوبی که با انجمن دارند، نظارت های خود را تشدید کنند.

 

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
بالای صفحه